Laura Andreea Alexandrescu
Cabinet
Clinică
Logopedie
În momentul în care vorbim despre o intervenție logopedică, este necesar să existe o evaluare amănunțită pentru a identifica în mod corect și specific nevoile copilului și cauzele tulburării cu care acesta a venit.
Ce presupune evaluare logopedică:
- teste pentru nivelul de dezvoltare al copilului,
- discuții cu părinții – pentru a explora împreună procesul de dezvoltare al copilului de la naștere până în prezent
- evaluare orofacială – atunci când vine vorba despre o evaluare logopedică nu putem exclude componentele aparatului fonoarticulator (limbă, buze, obraji, dinți, văl palatin) care au un rol decisiv în producerea vorbirii. Astfel, în funcție de particularitățile cavității bucale, emisia sunetelor poate fi afectată și distorsionată, de multe ori fiind necesară chiar intervenția unui medic ortodont.
După evaluare se va dezvolta împreună cu părintele un plan individualizat, pe dificultățile specifice ale copilului.
În urma intervenției logopedice, copilul își poate dezvolta atât limbajul receptiv cât și cel expresiv, va învăța să emită correct sunetele unde întâmpină dificultăți, își va putea dezvolta abilitățile de procesare fonologică și își va însuși abilitățile de scris-citit.
Și în cazul terapiei logopedice, pun foarte mare accent pe însoțirea emoțională a copilului, pe limitele sale și pe crearea unui mediu securizant și plăcut în care copilul să revină cu plăcere.
Consiliere psihologică
Pentru o intervenție complexă, atât din punct de vedere psihoterapeutic cât și logopedic, este important să existe o colaborare între psiholog – copil – părinte pentru a transpune schimbările ce au loc în terapie și in plan familial.
Astfel, prin întâlniri regulate cu părinții în care vom explora împreună nevoile lor si ale copilului, temeri, provocări ș.a.m.d vom încerca să identificăm strategii prin care să venim în întâmpinarea nevoilor atât ale copilului cât și ale părintelui.
Consilierea psihologică are ca scop dezvoltarea clientului prin cunoaștere de sine, acceptare emoțională, conștientizarea resurselor personale.
De multe ori, în procesul de dezvoltare și de consolidare a personalității, atât copiii cât și adolecenții se confruntă cu anumite blocaje emoționale, pot avea dificultăți în plan școlar sau probleme în ceea ce priveste relaționarea cu cei din jur.
În cadrul ședințelor de psihoterapie, copilul se va simți liber să se exprime prin intermediul metodelor expresiv – creative ( desen, pictură, modelaj, joc de rol ) și prin existența unui mediu securizant care să îl ajute să se simtă în siguranță.
În curând
Grupuri de dezvoltare personală
În cadrul atelierelor de dezvoltare personală se urmărește însoțirea copilului în procesul de autocunoaștere, identificare a emoțiilor și a nevoilor, lucruri benefice care ii vor ajuta ulterior să se adapteze mai bine în situatii noi.
Astfel, prin metode artterapeutice desen, pictură, modelaj și activități diverse, copiii vor învăța să se adapteze la un grup, să respecte spațiul ceiluilalt și să își exprime într-un mod creativ emoțiile și nevoile proprii.