Evidence based practice este o sintagmă des folosită în studiile și articolele de specialitate din America și înseamnă practică bazată pe dovezi. Dr. David Sackett, părintele medicine bazată pe dovezi definește acest concept spunând că reprezintă ” utilizarea conștiincioasă, explicită și chibzuită a celor mai bune dovezi științifice actuale în luarea deciziilor privind îngrijirea pacientului. Ceea ce înseamnă că integrează expertiza clinică a fiecăruia cu cele mai bune dovezi clinice din cercetări sistematice.” (Sackett, Gray, Rosenberg, Haynes, & Richardson, 1996)
Caracteristici ale evidence based practice
Termenul evidence based practice se referă la o abordare în care sunt integrate cercetări de calitate cu expertiza practicantului, preferințele și valorile clientului în luarea unei decizii clinice.
Scopul EBP este integrarea mai multor elemente:
- Experiza clinică
- Dovezi științifice externe
- Interesele, valorile, dorințele nevoile și alegerile clientului
EBP este o abordare centrată pe client, iar sarcina profesionistului este de a interpreta cele mai recente și de calitate cercetări în domeniu, luând în considerare preferințele, mediul, cultura și valorile clientului legate de sănătate și starea de bine. Dovezile externe nu iau decizia, însă susțin procesul terapeutic al clientului.
Scopul final al EBP este furnizarea unor servicii optime fiecărui individ. EBP este un proces dinamic de integrare a experienței clinice în continuă evoluție și a dovezilor externe în practica de zi cu zi. Integrarea completă a acestor trei componente în deciziile clinice sporește oportunitatea în a avea rezultate optime și în a crește calitatea vieții clientului. (American Speech- Language- Hearing Association, 2004)
Pașii în aplicarea evidence based practice
EBP necesită formarea unor abilități noi ale terapeutului, incluzând căutarea eficientă în literatura de specialitate și aplicarea unor norme în evaluarea literaturii clinice.
Pașii în procesul EBP:
- Evaluează clientul.
- Examinează istoricului clinic al clientului.
- Caută și selectează resursele (articole, cercetări, studii etc) corespunzătoare.
- Evaluează cercetările în funcție de aplicabilitate și validitate.
- Integrează dovezile împreună cu expertiza clinică, preferințele pacientului și pune în practică.
- Evaluează-ți performanțele cu acest client.
ASHA completează acești pași adaptând informația pentru logopezi și audiologi. Astfel că, în luarea unei decizii clinice ei trebuie:
- Să recunoască nevoile, abilitățile, valorile, preferințele și interesele individului și a familiei cărei îi furnizează servicii clinice.
- Să dobândească și să-și mențină abilitățile necesare furnizării unor servicii profesionale de înaltă calitate, incluzând cunoștințe și abilități legate de EBP.
- Să evalueze procedurile, protocoalele și măsurile de prevenire, screening și diagnostic. Cu scopul de a identifica instrumentele de diagnoză și screening potrivite la nivel informațional și al rentabilității financiare, utilizând criterii de evaluare recunoscute descrise în literatura de specialitate bazată pe dovezi;
- Să evalueze eficacitatea și eficiența protocoalelor clinice de prevenire, tratament și îmbunătățire utilizând criteriile recunoscute în literatura de specialitate bazată pe dovezi;
- Să evalueze calitatea dovezilor care apar în orice sursă sau format, inclusiv articole de jurnal, manuale, oferte de educație continuă, buletine de știri, publicitate și produse de pe internet, înainte de a încorpora astfel de dovezi în procesul decizional.
- Să monitorizeze și să includă dovezi de cercetare noi și de înaltă calitate care au implicații asupra practicii clinice.(American Speech-Language-Hearing Association, 2005)
O sursă de studii și articole științifice, potrivită domeniului logopediei puteți găsi aici.
Gânduri bune, Georgiana Trancău!
Bibliografie
American Speech- Language- Hearing Association. (2004). https://www.asha.org/Research/EBP/Introduction-to-Evidence-Based-Practice/. Retrieved from www.asha.org.
American Speech-Language-Hearing Association. (2005). http://www.asha.org/policy/PS2005-00221/. Retrieved from www.asha.org.
Sackett, D. L., Gray, M. J., Rosenberg, W. M., Haynes, B. R., & Richardson, S. W. (1996, Ianuarie 13). Evidence based medicine: what it is and what it isn’t . British Medical Journal, pp. 71-72.
2 Comments